Ostaci za Dan zahvalnosti mogu se pokvariti brže nego što mislite: šta treba znati
Za mnoge ljude, uživanje u ostatku https://community.tubebuddy.com/index.php?members/89180/#about hrane u danima nakon Dana zahvalnosti je sastavni dio voljenog praznika kao i fudbal i porodične napetosti.
Neki mogu zagrijati te https://forums.ubisoft.com/member.php/7262479-traclunes ostatke na tanjiru, dok drugi mogu jednostavno naslagati ćuretinu, umak od brusnica, pire krompir i tepsiju od zelenog pasulja na havajsku rolat za najveći sendvič za Dan zahvalnosti koji možete zamisliti.
U svakom slučaju, ti ostaci se pojedu.
Nažalost, koliko god bili ukusni ovi ostaci, vaša sjećanja na njih neće biti tako sjajna ako se ponovo vrate.
https://os.mbed.com/users/traclunes/
“Ako neko dobije bakterijsko trovanje hranom hranom s kojom se rukuje ili skladišti na pogrešan način, može osjetiti simptome već nekoliko sati nakon konzumiranja”, rekla je registrirana dijetetičarka Bonnie Balk iz Maple Holistics .
https://www.pebforum.com/members/natura-active-cijena.127091/#about
Koje namirnice čuvate, kako ih čuvate i koliko dugo mogu napraviti veliku razliku u tome da li namirnice koje planirate progutati nakon Dana zahvalnosti mogu predstavljati potencijalni zdravstveni rizik.
https://www.capitalcichlids.org/forums/members/natura-active-cijena.32534/#about
Evo šta treba imati na umu prije nego što napunite svoj tanjir svim onim ostatkom dobrote za Dan zahvalnosti.
https://bukkit.org/members/traclunes.91391045/
Koje su neke od najopasnijih ponuda za Dan zahvalnosti?
Jamie Bacharach je licencirani medicinski akupunkturist i konsultant za ishranu za Akupunkturu Jerusalem koja ima https://forum.kajgana.com/members/traclunes.150517/#about veliko iskustvo u pomaganju svojim pacijentima da se nose s bolestima koje se prenose hranom.
https://www.chilli-grower.uk/members/tra-clune.14083/
Ona je rekla da su neki od najvećih krivaca za bolesti koje se prenose hranom na vašem prazničnom stolu:
https://tinhte.vn/members/tra-clune.2877642/
Pire krompir. Kada se predugo ostave na sobnoj temperaturi, pire krompir ili bilo koji kuvani krompir može razviti botulizam zbog prisutnih bakterija. Kada se peče u foliji, to postaje još vjerovatnije. Bakterije mogu biti toliko ogromne da ih čak ni ponovno zagrijavanje krumpira na visokoj temperaturi neće dovoljno ubiti.
https://forum.zenstudios.com/member/3567254-natura-active-cijena/about
Punjenje. Budući da je sklon razvoju patogenih bakterija, punjenje se može pokazati opasnim za uživanje kao ostatak. Punjenje često ne odaje vizuelni znak ili miris kvarenja, ali i dalje može da razboli potrošače.
https://forum.joaoapps.com/index.php?members/tra-clune.122478/
Turska. Sirova živina je leglo bakterija koja se sama po sebi može pokazati opasnom, kao i kontaminirati drugu hranu s kojom dolazi u kontakt. Čak i kada je dovoljno skuvana, perad predstavlja određene opasnosti, posebno kada se radi o ćurki koja je satima na Dan zahvalnosti izostavljena da razvija bakterije.
https://forum.joaoapps.com/index.php?members/tra-clune.122478/
Jedina greška koju većina ljudi pravi
Kada su u pitanju ostaci za Dan zahvalnosti, ljudi imaju običaj da hranu ostavljaju na švedskom stolu predugo prije nego što je odlože. To je zato što svi vole da nastave sa ispašom, čak i dugo nakon što je obrok završen.
https://www.droidforums.net/members/natura-active-cijena.453339/#about
Ali ovo je jedna greška koja može dovesti do mnogo boli.
https://developers.oxwall.com/user/naturaactivecijena
“Ako je bilo koja ćuretina, nadjev ili umak ostavljeni na sobnoj temperaturi (40 do 140°F) više od 2 sata, recite zbogom svom suveniru za odmor”, rekao je Balk. “Bakterije napreduju na ovoj temperaturi, povećavajući rizik od bolesti koje se prenose hranom.”
https://forum.proxmox.com/members/natura-active-cijena.136298/#about
The Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC)Pouzdani izvor podržava je, pozivajući potrošače da "ostatke hrane ostave u hladnjaku na 40°F ili niže što je prije moguće i u roku od 2 sata od pripreme kako bi spriječili trovanje hranom."
http://www.globalvision2000.com/forum/member.php?action=profile&uid=373199
Ako želite te ostatke za kasnije uživanje, zaboravite tetku Mildred koja je lajala na vas da se vratite po trećine i počnite odlagati svoje namirnice čim završite svoju prvu rundu.
https://historum.com/members/natura-active-cijena.69019/#about
Kada pakujete te ostatke, Balk preporučuje da ih podijelite u manje veličine za pohranu „kako biste izbjegli nakupljanje bakterija od rasta“.
https://electricbikereview.com/forums/members/natura-active-cijena.48716/#about
I budući da želite osigurati da se sve namirnice ohlade prije nego što ih stavite u hladnjak, budući da zatvaranje tople hrane i stavljanje u hladno okruženje može potaknuti vlagu i rast bakterija, ona predlaže stavljanje ćuretine u plitke posude sa čvrstim poklopcem za brže hlađenje
https://www.cossacks3.com/forum/index.php?members/tra-clune.28470/
Održavanje frižidera ispod kapaciteta
Bacharach je rekao da je još jedna velika greška koju ljudi čine je preopterećenje frižidera kada pohranjuju ostatke hrane.
https://www.alldeaf.com/members/natura-active-cijena.106244/#about
“Porodični frižider možda nikada neće biti pun kao što je nakon večere za Dan zahvalnosti, ali ono što ljudi ne prepoznaju je da kada je frižider preopterećen, temperatura frižidera opada”, rekao je Bacharach.
https://shoforum.com/index.php?members/natura-active-cijena.37379/#about
To znači da bi se hrana za koju ste mislili da ste pravilno čuvali mogla pokvariti u granicama vašeg frižidera, uz razmnožavanje bakterija i samo čekajući priliku da vam pozli.
http://mossbergowners.com/forum/index.php?members/natura-active-cijena.23636/
"Naučite prepoznati kada vaš frižider ne radi punim kapacitetom", savjetovao je Bacharach. “I prilagodite svoje skladištenje hrane u skladu s tim.”
https://desu.me/members/tra-clune.46905/
Koliko dugo je predugo?
Dakle, recimo da ste bili pametni i da ste sve svoje ostatke spremili kako treba, sa dosta prostora u frižideru. To ne znači da u tim ostacima možete uživati beskonačno.
https://www.craftau.com.au/members/traclunes.23295/
Hrana se na kraju ipak pokvari, čak i kada se pravilno skladišti.
https://postflaviana.org/community/index.php?members/natura-active-cijena.4289/#about
"Imajte na umu da ostaci ćuretine ostaju dobri 3 do 4 dana u frižideru", objasnio je Balk.
https://freewebsitetemplates.com/members/Tra%20Clune/
To je vremenska linija koja je općenito sigurna opklada i za sve vaše druge favorite za Dan zahvalnosti.
https://thefappeningblog.com/forum/members/natura-active-cijena.675984/about
„Ako planirate da ih jedete duže, razmislite o tome da ih zamrznete, jer mogu bezbedno da izdrže u zamrzivaču 2 do 6 meseci“, dodao je Balk.
https://singaporebrides.com/weddingforum/members/natura-active-cijena.191353/#about
Ponovo kuhajte kako biste ograničili rizike
Iako znamo da sendvič koji smo ranije http://forum.gcreate.com/index.php?members/natura-active-cijena.6153/#about spomenuli zvuči ukusno – malo Dana zahvalnosti u svakom zalogaju – imajte na umu da jedenje ostataka direktno iz frižidera povećava rizik od obolijevanja od bolesti uzrokovane hranom.
http://forum.zidoo.tv/index.php?members/tra-clune.93562/
"Nedovoljno kuhana hrana ili nedovoljno zagrijani ostaci nisu zagrijani dovoljnom količinom topline kako bi se ubile prijeteće bakterije koje https://forumpromotion.net/forum/members/natura-active-cijena.57620/#about se razvijaju i opstaju", rekao je Bacharach. “Jedenje ostataka hladne ili jedenje sirove ili nedovoljno kuhane hrane, sigurni su načini da se poveća rizik da će ostaci hrane uzrokovati probleme kada se pojedu.”
https://www.degreeinfo.com/index.php?members/tra-clune.98414/
Kako bi smanjila te rizike, ona predlaže kuhanje svih namirnica na najmanje 150°F. Ovo će "izbjeći opasnu zonu od 40 do 140 stupnjeva za kuhanje kako je definirano od strane USDA."
https://forums.anandtech.com/members/natura-active-cijena.475019/#about
Ako se razboliš
Ponekad možete učiniti sve kako treba, ili barem mislite da sve radite kako treba, a bakterije koje se prenose hranom i dalje će postati problem.
Ako počnete da osjećate bilo kakve znakove želučanih tegoba, Bacharach kaže da biste trebali odmah izbaciti hranu za koju sumnjate da vam je razboljela.
“Preporučljivo je početi s konzumiranjem hrane koja može prirodno ublažiti posljedice bolesti”, objasnio je Bacharach. “To uključuje đumbir, https://actualitesfastrack.blogspot.com/2021/11/najbolja-i-najgora-hrana-za-dan.html zahvaljujući svojim protuupalnim i zagrijavajućim svojstvima, i zeleni luk, koji ima visok sadržaj antibakterijskih i antimikrobnih tvari.”
Oni se, objasnila je, mogu skuvati u čaj i piti dok simptomi traju.
“Pijte puno vode kako biste nadoknadili svoje tekućine i održali vas dobro hidriranim dok patite od svoje bolesti, jer dehidracija predstavlja rizik.”
A ako vam se želi jesti, ona predlaže da obroci budu lagani.
„Vaš sistem je dovoljno opterećen pokušajima da se izbori sa trovanjem hranom, ne treba mu dodatni zadatak varenja nove, izazovne hrane“, rekla je ona.
Kada ste u nedoumici, ne ustručavajte se potražiti savjet liječnika i baciti sve preostale ostatke.
Comments
Post a Comment